NORSK MÜNSTERLÄNDERKLUBB siden 1972

Medlemsportrett : Ellen Hilde Bergli

Navn: Ellen Hilde Bergli
Hund: N SE JCH N UCH Bergtuns Cora
Medlem siden: 2007
Meritter: Norsk og Svensk Jakt Championat + Norsk UCH

Månedens portrett

Hvorfor Münsterländer?

I 2007 valgte vi å skaffe oss en jakthund vi begge kunne ha glede av. Min bestefar drev med fuglejakt og harejakt når jeg vokste opp, så der ble nok interessen for jakt vekket. Sverre har drevet med elgjakt siden han var 15 år. Valget ble en ståendefuglehund som utmerker seg i skogen. Vi har skog selv og gode muligheter for trening og jakt. At det ble en kleiner münsterländer kan jeg takke Sverre for. Han kjente en jeger som hadde rasen og snakket varmt om den hunden. Ikke langt unna var det en tispe som hadde kull. Vi var og hilste på og jeg ble så betatt. Syntes tispa hadde et enestående gemytt og vennlig vesen, vakker var hun også. Derfor ble det en münsterländer. Dessverre ble den første kleineren vår bare 2 ½ år og sorgen var stor. Men så var vi så heldige å få valp fra Eva, Bergtuns Cora. En fantastisk hund, klok, arbeidsom og vakker.

Hvilke er ditt beste jaktminne med din hund og hvorfor?

Cora og jeg har gått veien sammen for å lykkes. Har lært utrolig mye underveis både av oppdretter, erfarne hundefolk, gjennom kurs og ikke minst at vi har tilbrakt masse tid i ulikt terreng for trening, slik at vi kjenner hverandre godt. Cora er en god viltfinner, sånn sett hatt vi hatt mange flotte situasjoner og opplevelser. Men husker spesielt første gangen hun rapporterte. Hun hadde vært borte en stund og jeg var ikke sikker på hvor hun var. Men at hun stod i stand et sted var jeg ganske sikker på for hun holder god kontakt. Jeg gikk sakte i retning av der jeg trodde hun var. Plutselig viser hun seg frem et stykke unna. Hun virket intens da hun så på meg, med toppede ører og forsvant raskt mot tett skog. Jeg fulgte raskt etter, får igjen se henne og hun markerer energisk. Og jeg tenkte at fuglen var fløyet, men nei da. Hun stivner i stram stand. Jeg lister meg nærmere og gjør meg klar med hagla. På kommando reiser hun en stor tiur noen meter unna meg. Jeg blir så overasket at jeg ikke en gang får løst et skudd før tiuren er borte. Men for en fantastisk følelse av samarbeid. Siden har det blitt flere slike situasjoner med Cora

Hva er målet ditt med hunden din?

Jeg hadde kun et mål da jeg startet treningen med Cora. Det var å få til en hund som var fast i stand og satt når fuglen fløy. Viktig om jeg i det hele tatt skulle få skutt fugl for henne, da jeg er en elendig skytter. Jeg hadde trent apport med vår første kleiner, noe jeg synes er kjempegøy, og ønsket også trene til apportprøver med Cora. Hun har hele veien vært stødig og gjort det bra. Her igjen handler det om samarbeid med hunden. Være tydelig og bestemt og så skal det være MORO. Hun viste seg tidlig som et talent jaktmessig. Da vi ble invitert til Sverige for å delta på debutantprov gjorde jeg det mest for treningen. Cora gjorde det knallbra begge dager og vi reiste hjem med 2 x 1 UK. Det var starten på reisen til jaktchampionatet.

Hvor mye trener du i uken?

Trener mange dager i uken, og hele året på jaktrelaterte aktiviteter. Er veldig glad i å være i naturen om det så er ettermiddager etter jobb eller i helgene. Har egen skog litt unna gården så det er enkelt å komme seg til ut i terrenget.

Hvilken hagletype har du?

Lady Fair

Hva og hvordan trener du med hunden utenom jakta?

På vinteren er det skigåing og trening i fjellet der det er muligheter for treningskort. Om sommeren er svømming veldig bra, og selvsagt apporttrening med prøver

Hva bruker du munsteren til?

Primært skogsfugljakt, og litt rypejakt. Også kjempegøy med andejakt. Når en har en hund som er trent allsidig er det mange muligheter. Men har også trent blodspor som vi trengte for det Svenske JCH. Har også prøvd henne som ettersøkshund på skadet vilt.

Hvilke aktiviteter deltar du på i ditt distrikt?

Har deltatt på mange aktiviteter opp gjennom årene. Noe arrangert gjennom distrikskontakter, Norsk münsterländerklubb, og også gjennom Buskerud vorsthehundklubb. Har gode treningsmuligheter på gården og i egen skog, og har også samlet til trening hjemme.

Hvilke aktiviteter savner du?

Er mange flotte tiltak rundt omkring, så man må være villig til å reise dit ting skjer. Tilbud om treningsterreng hadde vært nok vært interessant for mange.

Deltar du på klubbens samlinger. Hvorfor / hvorfor ikke?

Har deltatt på mange av klubbens samlinger som alltid er veldig trivelig og inkluderende. Særlig for nye er dette viktig arenaer for å bli kjent. NMLK har mange faste samlinger som er viktig å delta på. Her er dyktige og erfarne instruktører slik at man kan få hjelp og veiledning til å komme videre med treningen.

NMLK er en ganske liten klubb, Er det noe du kunne tenkt deg klubben kunne gjøre for å favne flere?

Som sagt er det mange gode arrangementer i klubben for de som ønsker. Men folk må også ta initiativ selv og prioritere noe. Oppdrettere har også et ansvar til å følge opp og veilede til aktiviteter i klubben.

Hvilke medlem kunne du tenke deg å høre mere om?

Mange medlemmer kjenner rasen vår og klubben veldig godt fra mange år tilbake. Kunne vært interessante å høre mer fra noen av de.

Hva ville du endret om du var leder av NMLK?

Har sittet i styret og vet hvilken kjempejobb det er å sitte som leder. En klubb er avhengig av frivillig innsats for å fungere. Og styret må sammen være kreative for å komme frem til gode løsninger. For å være en liten klubbarrangeres det svært mange gode arrangementer. Greier klubben å opprettholde dette også i fremtiden slik at de blir godt etablerte, må vi være veldig fornøyde. Utfordringer for en liten klubb er å rekruttere folk inn forskjellige verv. Det være seg styret, DK og ha ansvar for arrangementer. Det er givende og gøy å bidra, så jeg oppfordrer alle der ute til å ta initiativ og bli med

SØK