NORSK MÜNSTERLÄNDERKLUBB siden 1972

Utstilling – en innføring av Caroline Waller

Denne artikkelen er opprinnelig skrevet på http://minfuglehund.com og er gjengitt med samtykke fra Caroline Waller.

INT NORD UCH SE JCH SEV-10 NV-14-15-16 NORDV-14-15 EUW-15-16 DKV-16 Lokkeberget’s Igor, Kleiner Münsterländer foto: Roger Sjølstad Photography

For noen er utstilling et ikketema, for noen et nødvendig onde og for noen en lidenskap.

Selv om fuglehunder er skapt for å jakte skader det ikke at den gode jakthunden samtidig har godt eksteriør. Raseklubbene er opptatte av at fuglehundene skal ha godt eksteriør, og det stilles krav til utstillingspremie for å kunne tildeles jaktchampionat og for å kunne bli godkjent avlshund.

Her skal vi gi en innføring i utstilling, litt om hvordan forløpet i utstillingen, og litt om reglene.

Påmelding

Påmelding til utstilling skjer på NKKs internettsider. Det ligger link til påmelding i terminlisten for utstillinger.

Terminliste utstilling

Det enkleste er å søke på utstillinger for rasen du skal stille ut. Utstillingsnummeret sendes på e-post til påmelder.

Klassene

Hvilken klasse hunden skal stilles i kan bero på hundens alder, og om den er jaktpremiert.

Valera’s I M Eamon på valpeshow

De fleste utstillinger har valpeshow. Her kan hunden delta fra den er 4 mnd. Valpene deles inn i 2 klasser 4-6 mnd og 6-9 mnd.

Når valpen har fylt 9 måneder skal den delta i juniorklassen (JK), som gjelder fra 9-18 måneder

Unghundklassen (UK)er for hunder som er 15-24

Åpen klasse (AK) over 15 mnd

Brukshundklasse hunder over 15 måneder med jaktpremie

Championklasse hunder som har oppnådd utstillingschampionat

Veteranklasse hunder over 8 år

Gangen i utstillingen

Alle klassene starter med kvalitetsbedømming. Alle hundene i klassen tas inn i utstillingsringen og stilles opp. Dommeren foretar gjerne en første inspeksjon av hunden der han eller hun ser på øyne, ører, tenner, kroppsbygning, pels og sjekker at hannhunden har begge testikler.

Som oftest ber dommeren om at alle hundene samlet løper en runde for å få et inntrykk av hundenes bevegelser.

Så følger kvalitetsbedømmelse av en og en hund i klassen. Det starter med at hunden stilles opp med siden mot dommeren før dommeren gir beskjed om at hundens bevegelser skal vises frem. Hunden skal da trave ved førers venstre side. Det løpes en eller flere runder, i tillegg til at dommer skal se hundens bevegelse forfra og bakfra.

Ungarsk Vizsla NJV-15 NV-15 DKJV-15 DKV15-16 NORDV 15-16 KBHV-16 Roughshoot I’m On Fire som viser meget godt steg foto: Roger Sjølstad Photography

Hunden stilles så opp igjen foran dommeren, og dommerkritikken skrives. På utstillinger med åpen bedømmelse gir dommeren en redegjørelse for sin bedømmelse av hunden. Bedømmelsen avsluttes med at hunden tildeles en premiegrad.

Excellent (utmerket) – rød

Very good (meget god) – blå

Good (god)- gul

Sufficient (godtagbar)– grønn

0.premie (diskvalifisert)

Kan ikke premieres (KIP)

Hunder som har fått excellent skal inn i ringen igjen og konkurrere om å bli best i klassen. Dersom ingen hunder eller færre enn 4 hunder er tildelt excellent skal også hundene som har fått very good stille i konkurranseklassen.

I konkurranseklassen rangeres hundene, og det deles ut premie 1.-4. plass. Hunder som har oppnådd excellent kan i tillegg tildeles premiegrad championkvalitet (CK). Denne graden kan gis til mer enn en hund i klassen.

Når alle hundene i samme kjønn er ferdig bedømt skal hundene som er tildelt CK konkurrere mot hverandre om å bli beste hannhund og beste tispe. I hver av disse klassene deles det også ut certifikat (CERT) til den beste jaktpremierte hunden. Den nest beste jaktpremierte hunden mottar reserve CERT. På internasjonale utstillinger konkurrerer man i tillegg om CACIB og reserve CACIB, som deles ut på samme måte som CERT.

Hunder som er fullcertet, det vil si at den ikke kan nyttegjøre seg certifikatet for oppnåelse av utstillingschampionat.

Beste hannhund og beste tispe konkurrerer så mot hverandre for å bli best i rasen (BIR) og best i motsatt kjønn (BIM).

Hunden som blir BIR skal konkurrere videre i gruppefinalen, som består av hundene i samme gruppe som har oppnådd BIR. Fuglehunder hører til i gruppe 7, stående fuglehunder. Vinner av gruppefinalen konkurrerer med de øvrige gruppevinnerne om å bli best in show.

Kleiner Münsterländer Lokkeberget’s Igor – gruppevinner foto: Roger Sjølstad Photography

Fargene på sløyfene

Excellent – rød

Very good – blå

Good – gul

Sufficient – grønn

Plasseringene 1-4 i konkurranseklasse har samme farger som i kvalitetsbedømmelsen

  1. rød
  2. blå
  3. gul
  4. grønn

Championkvalitet (CK) – rosa

Certifikat – landets farger, for eksempel rød hvit og blå i Norge, gul og blå i Sverige

Reservecertifikat – lys blå

Cacib –hvit

Reservecacib – orange

Best i rasen (BIR) – gul og rød

Best i motsatt kjønn (BIM) – grønn og hvit

Champion – grønn og rød

Championat

Hunden må få CERT tre ganger under tre forskjellige dommere, og minst ett av certene må være oppnådd etter fylte 24 mnd.

For hunder i gruppe 7 er det krav til jaktpremie for å kunne oppnå utstillingschampionat. Hunden må ha en gang 1. premie i AK på jaktprøve for fuglehunder på en av følgende prøvetyper: Høyfjellsprøve, lavlandsprøve, skogsfuglprøve eller tilsvarende utenlandsk prøve.

Alternativt kan hunden få certifikat to ganger under to forskjellige dommere, og en førstepremie i VK på jaktprøve for fuglehunder på en av følgende prøvetyper: Høyfjellsprøve,lavlandsprøve, skogsfuglprøve eller tilsvarende utenlandsk prøve.

Jaktpremiekravet gjelder likevel ikke rasene bracco italiano, dretsche patrijshond, gammel dansk hønsehund, italiensk spinone, stabyhoun og øvrige raser uten raseklubb i Norge.

Forberedelse til utstilling

En stund før utstillingen er det å anbefale å trene på å vise frem hunden på best mulig måte. Tren på å stille opp og på å løpe med hunden. Be gjerne noen om å se på når du løper med hunden slik at du kan få tilbakemelding på om du må løpe raskere, saktere eller med lengre steg. Å løpe med lengre steg kan få hunden til å forlenge sine steg.

N UCH WW-14 NORDV-14 DKV-14 NV-13- 15 Røynåsen’s Bare Bieber foto: Roger Sjølstad Photography

På utstilling bør hunden stilles med et utstillingsbånd. Det er et tynnere bånd enn hunden vanligvis går med og det er derfor viktig å venne hunden til båndet før utstillingsdagen.

Tren også på å stille opp hunden. Bruk gjerne et vindu eller et speil for å se om hunden står riktig.

Strihåret vorsteh EUJW-15 NJV-15 NV-15 Beechillawn Loud and Proud Foto: Roger Sjølstad Photography

Det kommer til å være mange hunder tilstede på utstillingsdagen og det er viktig at hunden er trygg i litt travle omgivelser. Min erfaring er at det er veldig nyttig å delta på utstillingskurs/ trening. Både og å lære å føre hunden, og for å venne hunden til utstillingssituasjonen.

Pelsstell varierer fra rase til rase, noen hunder som for eksempel pointer og korthåret vorsteh (korthårsrasene) er praktisk talt vedlikeholdsfri, mens strihårshundene må nappes, og de langhårede må friseres. Vi kommer til å publisere innlegg om pelsstell ut over våren.

Noen raser skal ikke bades for nær utstillingsdagen ettersom pelsen kan bli for ”fluffy”. Hunden skal likevel være noenlunde ren og jeg har flere ganger vasket ben både dagen før utstilling og på selve utstillingsdagen.

Hva skal man ha på seg?

Det stilles ikke krav til førers klær på utstilling. Det er hunden som skal vises frem, ikke handleren. Et minstekrav må likevel være ren og hel i tøyet. Ha på fornuftige sko etter føre og forhold. På større utstillinger, og internasjonale utstillinger er det vanlig å pynte seg litt mer.

Et triks er å ha på klær som fremhever hunden. Har du en lys hund er det smart å ha på mørkere klær, og omvendt om du har en mørk hund.

NL UCH NORDV-14 EUW-15 Kanix Irene Foto: Roger Sjølstad Photography

Utstillingsdagen

Det står som oftest på utstillingsnummeret når din klasse begynner. Møt opp i god tid. Finn en egnet plass ved ringen slik at du har oversikt over hva som skjer og hvor i programmet utstillingen har kommet. Kjøp gjerne program, slik at det er lettere å følge med.

Oppvarming er undervurdert. En hund som kommer rett fra buret i bilen vil normalt sett ikke vise seg frem så godt som en som har fått strekke litt på bena.

Nummerlappen skal være godt synlig. Fest den med sikkerhetsnål eller ha den på armen i en nummerlappholder.

Hva burde man ha med seg?

  • Hunden (!)
  • Hundens papirer, id-papirer og vaksinasjonskort (du er ansvarlig for at hunden har fått alle påkrevde vaksiner og behandlinger)
  • Vann til hunden
  • Mat til hunden, det kan bli en lang dag
  • Godbiter
  • Utstillingsbånd
  • Utstillingsnummeret
  • håndklede
  • våtservietter
  • sikkerhetsnål eller nummerlappholder til armen
  • Bur, jeg har gått til anskaffelse av et reisebur i stoff som er lett å frakte og å sette opp
  • Sakser
  • Børster
  • Mat og drikke til deg selv
  • Campingstol
Valera’s I M Eamon

Takk

Takk til Roger Sjølstad Photography for flotte utstillingsbilder.

Nyttige linker

NKKs utstillingsreglement gjeldende fra 1.1.2017

NKKs championatregler

NKK

SØK