NORSK MÜNSTERLÄNDERKLUBB siden 1972

MEDLEMSPORTRETT : HARALD BRUFLOT

Navn: Harald Bruflot
Hund: for tiden to KM: B-Frøya og Guibekkens C-Wilma
Medlem siden: 1995
Meritter: Alle hunder er jaktpremiert på fuglehundprøver i
Norge.«Sterna» B-Frøya har bl.a. 2x 1 UK, 2x 1AK og
3x1pr NM Skog (2 i kvalik og 1 i semifinale) og 6 pr NM
Skog Finale 2017. Frøya er stilt 3 ganger i NM skog og
vært i finale alle ganger.Personlig setter eg stor pris på, og er takknemlig for å ha
fått NMLK sitt gullmerke. Eg er glad i denne klubben.

Månedens portrett

Hvorfor Münsterländer?

Vi skulle ha ein fuglehund som jakta godt i krevande og uoversiktleg vestlands-terreng. Bakke opp og bakke ned, tette vierkratt, skog og åpne vidder. KM er utholdande, grundig, avsøker både tett vier og åpne landskap. I tillegg er KM ein vakker, rolig og fin familiehund. Størrelse var viktig. Det er stor forskjell på hund som logrer med halen under salongbordet og ein som logrer med halen over, spesielt når bordet er dekket :)

Hvilke er ditt beste jaktminne med din hund og hvorfor?

Oi, det er vanskelig. Bruker jo ein del dager på jakt i løpet av året og veldig vanskelig å trekke fram ein spesiell episode. Svigersønn sin aller første jakttur med felling av «seigskutt» tiur. Til slutt finner vi Frøya liggende oppå tiuren og holder den fast. Har også hatt med barnebarn på jakt, 8 måneder det blei flere bleieskift ute i naturen enn fuglesituasjoner.

Hva er målet ditt med hunden din?

Å ha fungerende fuglehund på jakt, slik vi driver jakt i Norge, og fungerende hunder i kvardagen – omgjengelige hunder i nærkontakt med familie og venner. Gjennom avl, være med å påvirke utviklingen av KM som ein allsidig fuglehund godt egna for fuglejakt slik som vi driver det her til lands.

Hvor mye trener du i uken?

Varierer mykje i løpet av året. Bur slik til at hundane må luftes i bånd. Fra juni og fram til jaktstart er det kondisjon og bygging av muskler innenfor båndtvangsreglene. Kvalitetstrening et par ganger i uka, trekksele og kick-bike. Times økter, høy intensitet. Prøver å komme til fjells minst kvar andre helg i sesongen, som er fra februar til november. Mye snørekjøring på vinteren.

Hvilken hagletype har du?

Kaliber 12, Browning. Det er ikkje børsa som er svakeste leddet :)

Hva og hvordan trener du med hunden utenom jakta?

Skal du ha ein fungerende jakthund så må kondisjon og fysikk være på topp. En hund som er i dårlig fysisk form blir ukonsentrert og vil aldri fungere godt på jakt! På vinteren så blir det en del snørekjøring på ski.

Vår og sommer så trekker de en del. I stedet for å gå tur med hunden i bånd, er det på med trekksele. Trenger ikkje bildekk eller lignende – tyngde har eg nok av. Bruker også kick-bike. Kun korte økter, full spiker etter at oppvarming er gjennomført i rolig trav.

Hva bruker du munsteren til?

Kun til fuglejakt, og trekke meg rundt i fjellheimen med eller uten ski til alle årets tider. Har felt både rådyr og hare for den første KM som vi hadde. Resultatet blei på alle måter ein dårligere jakthund, middelmådig på alle typer
jakt. Dårligere fokus, mindre effektivt søk, svakere stand egenskaper osv osv. Har jakta og skutt ein del elg og hjort opp gjennom tidene, men aldri hatt behov for å bruke KM før skuddet til denne typen jakt.

Hvilke aktiviteter deltar du på i ditt distrikt?

Ikke så mange for tiden. Aktivitetsnivået i Asker og Bærum er for tiden ikke veldig høyt. NGK har hatt drop-in dressurskvelder, har vært med noen ganger der.

Hvilke aktiviteter savner du?

Kunne med fordel ha vært mer aktiviteter med hverdags dressurs, type drop-in, som det var tidligere i Asker.
Søke samarbeid med andre klubber i området. Som utdannet fase 1 og 2 instruktør bidrar eg gjerne.

Deltar du på klubbens samlinger. Hvorfor / hvorfor ikke?

Ja, eg deltar på samlinger. Har hatt stor glede av å treffe likesinnede. Sommer samlingen til NMLK er enestående.
Normalt så stiller eg ofte som instruktør på klubbens årlige samlinger – høyfjell (høst og vinter) og lavland.

NMLK er en ganske liten klubb, Er det noe du kunne tenkt deg klubben kunne gjøre for å favne flere?

Tydeligere budskap. NMLK bør spisse noen budskap og kommunikasjonen om rasenes sterke sider som jakthund og som gjør den attraktiv for norske jegere. Enestående skogsfuglehund og god på høyfjell og lavlandsjakt. Stimulere til at fleire viser fram hundene på jaktprøver i Norge, og at NMLK gjer enda meir for å spisse budskapet om KM som ein
fuglehund som er førstevalget til den norske jegeren.

Mindre fokus på mye av det som i tidligere avlsstrategier var definert som mindre ønskede egenskaper (lyd, pasjon for hårvilt, samme hund kan ikke jakte like godt/ dårlig på hårvilt og fugl osv) Eksteriørmessig så spriker det det i dag veldig f.eks. mht størrelse. Det er lenge siden sist det var arrangert dommersamling for eksteriørdommere.

Savner også initiativ for avlsseminarer o.l. Viktig at oppdrettere og andre som er genuint interessert i KM og utviklingen diskuterer veien videre.

Ta plass i FKF – Raseklubbutvalget. Se på hva de andre raseklubbene gjør med tanke på rekruttering. NBK har suksess med medlemsverving og økt oppslutning.

Hvilke medlem kunne du tenke deg å høre mere om?

Noen som has suksess med alternative dressurmetoder – eksempelvis Astrid Ellefsen. Steinar Lagesen – KM-mann som er bosatt mitt i fuglehundens mekka – Tromsø. Noen av de «nestorene» som har forlatt klubben
– hvorfor gjør de det?

Hva ville du endret om du var leder av NMLK?

Jeg er takknemlig for at leder og styre bruker tid på å lede klubben til glede for oss alle. Stor respekt for det arbeid og engasjement som blir nedlagt. Ære være dere for det  Jeg ville ha profilert NMLK tydelig som en klubb
i FKF. Savner kanskje litt den røde tråden i det som foregår internt i klubben «til lags åt alle kan ingen gjerea», heller ikkje NMLK.

Mistenker at det er for mange personlige motiver som får gjennomslag. Akkurat nå synes jeg det er litt lite fokus på å fortsette det avlsarbeidet som faktisk har gitt suksess – gjennom å bygge stein på stein i en åre-rekke.

SØK