NORSK MÜNSTERLÄNDERKLUBB siden 1972

Medlemsportrett : Lena Frøyd

lena_froydNavn: Lena Frøyd
Hund: Fugleskogens KR-Bailey
Medlem siden: Januar 2016
Meritter: Flere apport premier, kåret til prøvens beste unghund i Sverige og Norge

Månedens portrett

Hvorfor Münsterländer?

Vi har hatt munsterländer i familien i mange år. Det er en allsidig rase som er den perfekte jakt hund, arbeidsvillig og en fin familie hund. Munsterländer liker å arbete, den er utholdene og fungerer i skogen, på fjellet, på lavland og ikke minst så er det en super apportør som er bra å ha på fuglejakt.

Jeg begynte å interessere meg for jakt og hund for ca 3 år siden. Mamma fikk meg til å være med å trene apport, og fikk da lære meg av apport dronninga Kira. Jeg lånte henne på ett par prøver, og etter det var det ingen vei tilbake.

Da min mor Anita Dreng og Halvard Dreng skulle ha valper på sin Bergtuns A-Kira med den fine danske Rico, bestemte jeg med for å kjøpe min første jakthund.  Noe jeg ikke angrer på den dag i dag.

Hvilke er ditt beste jaktminne med din hund og hvorfor?

Jeg tok jegereksamen forrige året, og ble ferdig med studier denne sommeren, så enn så lenge har jeg ikke vært på så mye jakt. Jeg var en uke på fjellet i Tufsingdalen nå i høst. Desverre fikk vi ikke skyti rype for Bailey. Men hun fant fugl och jobba bra i fjellet. Vi går også mye i skogen her hjemme og Bailey har finni flere tiurer, rugder og noen orrer. Så er veldig fornøyd så langt med henne. Bailey er ung ennå, så nå bruker jeg tiden på å trene på fugl så vi kan starte jaktprøver. Men tror og håper på att vi får mange fine jakt minner i framtiden.

Hva er målet ditt med hunden din?

Målet er å få en bra jakt hund. En hund som er en god viltfinner. Jeg vill ha en hund som er lydig så vi får en fin og trygg jakt. Jeg vil også starte jakt prøver. Og da er målet å oppnå 1 premie. Jeg vet att med målbevist og kontinuelig trening, så er det mulig. Jeg ser og hører på andre, skaffer meg så mye erfaring og kunnskap jeg kan. Og Jeg vet jeg har en hund som er god nok. Man skal ha trua på det man driver med!

Hvor mye trener du i uken?

Jeg trener ganske mye, så fort jeg har tid. Men forsøker variere så mye jeg kan. Desverre så er det ikke så stort hundemiljø som trener for jaktprøver her jeg bor, men forsøker bli med på kurser og treninger så ofte jeg kan.

Jeg har en familie som er aktive med jakt hunder, så får mye god hjelp med trening der. Di har både fasaner og rapphøns som vi kan trene på.

Hvilken hagletype har du?

Ingen egen enda, men det blir en før neste års jakt. Har ikke bestemt meg for vilken

Hva og hvordan trener du med hunden utenom jakta?

 Jeg motions trener ca 3-4 dager i uka der hun svømmer og blir syklet med når det er båndtvang, til vinteren håper jeg å kunne snøkjøre. På sommeren trener vi apport flere dager i uka. Da kan vi varriere mye, en dag vann apport, en dag spor og en dag søk. En fin aktivitet å ha på sommeren synes jeg. Og hunden elsker det.

Vi trener en hel del dressur, noe som er en ferskvare og må vedlikeholdes og utvikles hele tiden. Vi trener også mye fuglesitvationer og ro i oppflukt.

Vi har noen marker der vi har satt ut fasaner, så det blir en del trening på lavland. Og oppe i fjellet der vi har hytte finns det mulighet å trene på ryper, orre og tiur.

Jeg vill ha en god kontakt med min hund og en som hører på meg når hun går løs. Verdags dressur : Sitt-bli- innkalling.

Vi trener også passivitets trening. Jeg tar med hunden overalt og det att hun er med , og att det ikke nødvendigvis behøver hende noe, er bra. Man får en rolig og balansert hund.

Hva bruker du munsteren til?

Jeg bruker munsteren till fugl på dette tidspunkt. Min hund er ung enda og jeg vil prege henne på en ting om gangen. Min munster har en stort vilt intreresse, alt av hårvilt. Hun vill gjerne jakte det som jaktes på kan. Så her er dressuren viktig å få på plass. Når hun blir eldre kan det være att hun får lov til å prøve seg. Vi har mye vilt her vi bor, elg, rådyr, kanin, hare, vildsvin m.m Det er det som er så fint med munsterländer, man kan bruke di til det man vill.

Hvilke aktiviteter deltar du på i ditt distrikt?

Bor for tiden i sverige, men er mye i norge på sommeren for å starte apport. Høst og vinter kommer det bli skog , høyfjell og lavlandsprøver. NMLK arrangerer trenings/prøve helger i Sverige som jeg vil forsøke å bli med på. Og det finns masse av treningskurs her i Sverige.

Hvilke aktiviteter savner du?

Det er mange fine aktiviteter som arrangeres av NMLK. Men flere kurs for ro i oppflukt og dressur , spesiellt for oss uerfarne og oss med unghunder, hade jeg satt pris på.

Deltar du på klubbens samlinger. Hvorfor / hvorfor ikke?

Jeg forsøker å bli med på NMLK sine samlinger. I sommer var vi med på sommer sammlingen på Dovre. Så koslig og bra arrangement. Siden jeg har hatt unghund så ble vi med på apportkurs/prøve på Åstjern. Veldig nyttig og lærerikt. Og bra att vi kunde avslutte med en prøve for å se hvor vi stod. Det var tidlig på våren, kaldt og det var ikke lenge siden isen hadde gått på vannet. Det ble en kald fornøyelse for hundene, men de fleste taklet det bra. Neste år vill jeg forsøke bli med på flere av NMLK sine arrangement.

NMLK er en ganske liten klubb, Er det noe du kunne tenkt deg klubben kunne gjøre for å favne flere?

For nye hunde eiere/ valpekjøpere som vill bli medlem i klubben, så kunne det vært bra att man kunne få mer opplysninger om hva klubben driver med. Kanskje laget ett informations skriv som oppdrettere kan legge ved til sine valpekjøpere. Dette bør omhandle hvordan man enklest mulig får meldt seg inn i klubben. I tillegg bør det inneholde opplysninger om di aktiviteter klubben arrangerer og driver med i løpet av året.

Vi har mange fantastiske oppfødere med ett stort engasjement. De er utrolig flinke til å få med valpekjøpere og få nye medlemmer til klubben

Hvilke medlem kunne du tenke deg å høre mere om?

Jeg kunne tenke meg og høre litt om hvordan  Christian Bakke får fram sine flinke hunder.

Hva ville du endret om du var leder av NMLK?

Som ny medlem i klubben synes jeg NMLK og leder av klubben gjør mye bra for oss medlemmer. Det er vanskelig for meg i dag å se hvordan ting kunne gjort annerledes.

SØK