Import av valp som er under 3 mnd 

Av: Christian Bakke

Går du i tanke med å kjøpe deg valp, men kanskje det ikke finnes valpekull tilgjengelig. Hvorfor ikke prøve å få tak i en valp fra utlandet?  Det er ingen stor greie det å importere, men du må for all del følge reglene som mattilsynet har.

Snakk med avlsrådet i raseklubben, de bør ha oversikt over utenlandske linjer, og kan gi anbefalinger eller advarsler.

Har selv importert en fra Danmark, og nå i høst blir det en fra Frankrike og har så langt ikke hatt noen store problemer.

Vær obs på at kleiner og grosser i noen land ikke brukes til jakt. I disse landene er det ofte også høy innavlprosent, med dertil hørende helse problemer. Finner du et kull du synes er interessant, så sjekk med avlsrådet først for å finne ut av hva som ligger bakover i linjene. Be også oppdretter om dokumentasjon. Seriøse oppdrettere er mer enn villige til å dele ut dokumentasjon på sine hunders meritter og helsetilstand.

Det som er viktig ved kjøp av valp er at den er under 3 mnd ved innførsel.

Sakset fra Mattilsynets sine websider

Disse landene det er adgang til å innføre uvaksinerte hunder yngre enn 3 måneder fra:
Australia, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Japan, Kypros, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Mauritius, Nederland, New Zealand, Portugal, Spania, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, USAs delstat Hawaii, Østerrike.

Følgende krav må innfris:

  • ID-merking
  • Pass / veterinærsertifikat
  • Erklæring fra oppdretter som bekrefter at dyret kun har hatt opphold der det er født, uten kontakt med viltlevende dyr, eller andre dyr som kan ha utsatt valpen for rabiessmitte. Original av erklæring skal følge dyret ved grensepassering
  • Dyret skal være behandlet mot Echinococcus multilocularis med godkjent preparat i løpet av de siste 10 dagene før innførsel. Denne behandlingen skal gjentas i løpet av de første 7 dager etter innførsel til Norge. Krav om behandlingen mot Echinococcose gjelder ikke for valper fra Finland.
  • Dyret skal komme direkte fra oppdretter, og kan ikke fraktes gjennom andre land.

Valper skal reise i følge med eieren eller en fysisk person som på eierens vegne skal være ansvarlig for dyret under transporten til Norge.

Søknadsprosedyre

  • Fyll ut søknadskjema.
  • Husk å legge ved kopi av erklæring fra oppdretter
  • Original tillatelsen og original erklæring fra oppdretter skal følge dyret gjennom grensekontrollen

 Alle skjemaer og erklæringer finner du på www.mattilsynet.no

Det må påregnes ca 2 ukers behandlingstid for søknaden.

Innførsel fra Sverige, Irland og Det forente kongerike (UK)
Siden det ikke er krav om at hunder som innføres til Norge fra Sverige, Irland og UK må være vaksinert mot rabies, kan unge uvaksinerte dyr innføres fra disse landene uten særskilt tillatelse fra Mattilsynet. Valpen må imidlertid oppfylle de andre vilkårene som gjelder ved innførsel fra disse landene

Husk å regelmessig sjekke hos Mattilsynet slik at det ikke plutselig har blitt lukket det landet du ønsker å importere fra. Frankrike ble lukket i november men åpnet igjen i mai så det kan skje fort.

Fly

Krever importen at du må ta fly, så er det lurt å være ute i god tid med å bestille flybillett. Det er begrensninger på hvor mange hunder de tar med, så det er førstemann til mølla som gjelder. Valpen går hos de fleste flyselskapene som håndbagasje så valpen kan være sammen med deg under hele reisen.

Er litt forskjell fra flyselskap til flyselskap på vekt du får ha som håndbagasje. Noen sier 6 kilo og andre sier 8. Størrelsen på ?vesken? hunden skal være i varierer også så sjekk litt rundt før du bestiller billett.

SØK

Sidekart

Alle sider

STØRRE SKRIFT - WINDOWS

Bruk tastaturet - Hold nede ctrl kanppen samtidig som du klikker på + (pluss) knappen.

For å gjøre teksten mindre bruker du ctrl kanppen og – (minus) knappen

STØRRE SKRIFT - MAC

Bruk tastaturet - Hold nede CMD kanppen samtidig som du klikker på + (pluss) knappen.

For å gjøre teksten mindre bruker du cmd kanppen og – (minus) knappen